Репетиторство в історії та сьогодні

Репетитор – це людина, яка викладає свій предмет учням в індивідуальному порядку. Такий спеціаліст може і не мати педагогічної освіти, але має достатній рівень знань, щоб мати змогу працювати з учнями різного віку і ефективно опрацьовувати матеріал. На сьогоднішній день репетиторство стає все популярнішим родом занять. Велика кількість учителів, та навіть студентів прагнуть ділитися своїми знаннями з іншими, допомагати в підготовці до школи, здачі екзаменів чи НМТ.  Історія виникнення і розвитку репетиторства
На теренах країн СНД першими репетиторами, напевно, були іноземні гувернантки, які з’явилися в XVIII столітті. Вони водночас буди і вчителями, і вихователями і навіть наставниками для своїх вихованців. Але насправді, всі учителі того часу не мали педагогічної освіти, а інколи і взагалі ніякої освіти. І лише на початку XIX століття нарешті була сформована професія репетитора. Це була людина, яка приходила до дому до свого учня і проводила з ним післяшкільні заняття. В цей час також більшість викладачів була родом з Німеччини. Представники Франції та Англії все ж таки віддавали перевагу працювати в якості гувернантів, так як вартість їх праці була значно більшою, уже не говорячи про всі можливі блага, які вони отримували від життя в багатих та заможних господарів.
На кінець XIX століття приватними заняттями займалися уже практично всі. Це були професори університетів, вчителі гімназій і навіть студенти. Оплата праці, звичайно, значно відрізнялась.
Як і в наш час, тоді репетитори також займалися з тими дітьми, які мали в планах вступити до університету. На той час це не досить великий відсоток, так як далеко не кожен мав можливість оплатити своє навчання. В основному самими затребуваними предметами були математика, латина, іноземні мови. До речі, на той час популярністю користувались французька і німецька мова. Англійська навіть не розглядалась в якості альтернативи.
Така тенденція спостерігалась аж до жовтня 1917 року. Після відомих подій цього періоду додаткове навчання перестало бути актуальним. В вищі навчальні заклади стали брати не за знання, а за соціальну приналежність. Такий, можна навіть сказати, чорний період в історії репетиторства тривав до 1960-70-их років. Потім цей вид діяльності став розповсюджуватись напів підпільно.  Репетиторство в сучасній незалежній Україні
Лише в 1990-ті роки, після розпаду СРСР і формування нових незалежних країн про репетиторство стали говорити відкрито. Даний вид праці майже здобув офіційний статус. Багато газет стали публікувати оголошення про надання такого роду послуг, всі стовпи в великий і малих містах були обклеєні оголошеннями вчителів. Бажання працювати додатково мали не лише молоді і недосвідчені спеціалісти, але і солідні професори з різних університетів. Нарешті абітурієнти отримали можливість найняти гідних вчителів і отримати такий довгоочікуваний студентський квиток. Сьогодні репетиторство є досить популярною роботою, яка крім задоволення приносить і чималі доходи.  Репетиторство у світі – де професія має попит, а де ні.
Не зважаючи на розвиток технологій, вільного доступу до будь-якого матеріалу, все ж таки є країни, які мають досить значний розрив між базовою програмою та тими знаннями, що необхідні для переходу на вищий етап освіти. Саме тому країною репетиторства можна вважати Південну Корею. Може здатися абсурдним, але саме там маленьких дітей, у віці двох-трьох років уже починають навчати читанню та іншим подібним навикам. В цій країні, для успішного зарахування в дитячий садок батьки вимушені наймати своїм дітям репетиторів. Починаючи ще з малечку таке відношення до обов’язкового підтягування знань індивідуальним заняттями зберігається аж до випуску з вищого учбового закладу. Корейські малюки пам’ятають про рейтинги і вимоги до вступу в ті чи інші заклади, тому вважають постійну підготовку нормою життя.  Популярні предмети для репетиторства і вартість
Найбільшим попитом користуються репетитори іноземних мов. Це в першу чергу вчителі англійської та німецької мови. Насправді, таких репетиторів на теренах України досить багато, саме тому і вартість їх послуг не досить велика, в середньому 250 грн за годину.
Також досить популярними є репетитори української мови та математики. Такі вчителі, в основному, займаються підготовкою учнів випускних класів до здачі НМТ. До репетиторів математики можуть також звертатись і студенти технічних вузів. В зв”язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну , дуже змінилося ставлення українців до вивчення української мови в кращу сторону. Адже ідентичність держави полягає в глибокому вивченні її мови.  Репетиторство і сучасність
Аналіз ситуації на ринку репетиторства провести досить тяжко, так як більш ніж 70% всього ринку знаходиться в тіні. Офіційної статистики ніхто не веде, обсяг додаткових занять серед учнів просто відсутній. Єдиний вихід із цієї ситуації, орієнтуватися на дані соціологічних досліджень.
Після ведення навчального мультимедійного тесту потреба в репетиторах значно зросла. Якщо на початок введення такої програми приблизно 70% випускників займалися з репетиторами до підготовки здачі тестів, то на сьогоднішній день цей показник перевищує позначку в 95%. Адже сучасні вимоги до складання тесту надзвичайно високі, і шкільна програма просто не може дати відповідних знань. Крім цього приблизно 30-40 відсотків дітей ходять на індивідуальні заняття з інших предметів, які не входять до переліку НМТ.
Особливого місце посідає дистанційне репетиторство. Якщо раніше репетитори могли працювати з учнями, що знаходились в одному місті з вчителем, то зараз кордонів для викладання індивідуальних занять просто не має. Адже кожен має можливість проводити заняття в онлайн режимі, використовуючи для цього різні інтернетплатформи, або будь-який інший спосіб зв’язку.  Явними перевагами такого методу навчання та проведення індивідуальних занять вважають:
1) Відсутність проблеми в відстані. В багатьох невеликих містечках нашої країни досить важно знайти дійсно висококваліфікованого учителя, який би зміг донести учневі необхідні знання. Але дистанційне навчання дає змогу знайти справжнього професіонала, і займатися з ним незважаючи на відстань в сотні, а то і в тисячі кілометрів.
2) Комфорт. Досить часто дітям та їм батькам важно регулярно їздити до вчителя на індивідуальні заняття. Це стосується не так як матеріальної сторони, а фізичної. Адже після тяжкого учбового чи робочого дня хочеться приїхати до дому і відпочити. А завдяки онлайн-навчанню можна проводити урок в зручний час.
3) Нові можливості. Під час онлайн навчання можна записати урок і в подальшому прослуховувати його, якщо є така необхідність. Це дуже ефективно для вивчення іноземних мов, коли потрібно правильно проговорювати слово чи фразу. До того ж можна в процесі навчання обмінюватися відео та аудіо файлами.
Сучасні технології не стоять на місті, і у дітей з’являється безліч нових можливостей вивчити потрібний предмет з максимальним комфортом для себе.

Залишити відповідь