Захист Вітчизни в шкільній освіті України

З вересня 2024 року учні 10–11–х класів вивчатимуть “Захист України” зовсім по-іншому. Уроки будуть не раз на тиждень, а раз на місяць у форматі тренінгів упродовж цілого дня. Діти вивчатимуть основи національної безпеки, управління дронами, домедичну допомогу, а також розумітимуть, чим кожен і кожна може бути корисним/корисною в захисті країни. Навчання відбуватиметься в міжшкільних осередках, які будуть оснащені сучасним обладнанням.

Завдяки оновленню програми “Захисту України” старшокласники:

  • зможуть вивчати, які є види дронів та в яких сферах їх можна застосувати;
  • вмітимуть надавати домедичну допомогу в умовах бою;
  • стрілятимуть зі зброї;
  • знатимуть, що таке інформаційна війна та як не вестися на ворожі ІПСО.

Може здатися, що в такий спосіб Україна починає мілітаризацію учнівства, як це робить росія. Адже в країні-агресорці дітей фактично з початкової школи вчать тримати зброю в руках та готують до реалій війни.

Така риторика маніпулятивна,  адже ті, хто цікавиться змістом оновленої програми та усвідомлюють рівень загрози для України, знайдуть багато відмінностей між тим, що робимо ми й росіяни. Ми не формуємо бездумну масу, яка буде гарматним м’ясом для армії. Ми взагалі не мілітаризуємо дітей, а формуємо в них оборонну свідомість. Для нас важливо дати дітям розуміння, у чому важливість мати свою країну й жити в певній системі цінностей. Адже , маючи такого “сусіда -невдаху”, сусіда – ненажеру”, який не може нажертися чужими територіями , треба виховувати справжні покоління ВОЇНІВ – УКРАЇНЦІВ, які будуть героїчно боронити кожен клаптик своєї суверенної незалежної землі, незалежної Украни. Коли це буде потрібно. Наша мета – не готувати майбутніх солдатів, а підготувати суспільство до спротиву зі сподіванням: якщо росія знатиме про нашу готовність, то вдруге боятиметься на нас нападати.

Залишити відповідь