В українських ВНЗ з”явиться обов”язковий курс військової підготовки для хлопців та дівчат

У всіх українських вищих навчальних закладах зʼявиться військова кафедра для підготовки усіх хлопців та охочих дівчат. Наближуємось до стандартів НАТО.Міністерство освіти має запровадити у ВНЗ пілотні військові кафедри. Вони відповідатимуть за базовий військовий вишкіл усіх хлопців та дівчат (але лише за бажанням) з вересня 2024 року. Про це повідомив заступник міністра освіти Михайло Винницький  в  ефірі Радіо Культура.

Усе йде до стандартів НАТО?

Курс військової підготовки буде тривати півтора року — три аудиторні кредити, після чого кожен випускник отримає спеціальність «стрілець». Щоб її отримати, потрібно буде опанувати знання з тактичної медицини, базової стрільби та інші військові науки. Пілотний проєкт військового вишколу почне працювати з нового, 2024 року.

Варто зазначити, що таку підготовку у рамках ВНЗ передбачає Концепція трансформації системи військової освіти за стандартами НАТО, яку прийняла Рада минулого року. Важливі пункти цієї програми — це поєднання підготовки ЗСУ з іншими складовими Сил оборони України. Також буде створена єдина інтегрована система освіти для підготовки особового складу Сил оборони на основі курсів лідерства  L1 – L5 (за рівнем складності).

Концепцію почали реалізовувати 1 вересня 2023 року, проте повноцінно вона буде сертифікована у 2026 році.

Залишити відповідь